بیماری کپک خاکستری خیار گلخانه ای
موسی
نجفی نیا
بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی جنوب استان کرمان
author
text
article
2018
per
محصولات گلخانهای در جنوب استان کرمان دارای اهمیت خاصی است. طی بازدیدهائیکه از گلخانهها بعمل آمد نوعی پوسیدگی میوه و ساقه خیار مشاهده شد. آلودگی از قسمت گلگاه شروع و به سمت دم میوه پیشرفت می نماید. میوه-های آلوده سپس نرم و آب زده شده و در مرز پیشرفت بیماری علائم زردی مشاهده میشود. سطح بافت آلوده از نوعی کپک خاکستری رنگ پوشیده شده و پس از مدتی اسکلرتهای قارچ به اشکال گرد تا بیضوی یا نا منظم، سیاهرنگ، به اندازه های متفاوت (3 تا 15 میلی متر) روی سطح آلوده تشکیل گردید. علائم روی ساقه و دمبرگ خیار نیز مشاهده شد. بافت آلوده پس از ضدعفونی ، روی محیط پی دی آ کشت و جدایهها خالص گردید. پرگنه قارچ به رنگ خاکستری مایل به قهوه ای با ریسههای ضخیم و به قطر 5/7-5 میکرومتر دیده شد. پس از گذشت 25 تا30 روز اسکلرتها روی محیط کشت به رنگ سیاه و به قطر 5/0 تا 4 میلی متر تشکیل گردید. کنیدیها بیضوی ، شفاف و بی رنگ تا قهوه ای به اندازه 5/17-7 × 10-5 میکرومتر روی کنیدیوفورهای بلند و کشیده بطول 5/1-1 میلیمتر و به قطر 15-5/7 میکرومتر ، منشعب و غالبا دارای یک پایه صاف بودند. بیماریزایی جدایهها با ریختن یک میلیلیتر سوسپانسیون106 اسپور در میلیلیتر روی میوه خیار و ایجاد زخم انجام گردید. شاهد با آب مایه زنی شد. عامل بیماری قارچ Botrytis cinerea تشخیص داده شد. در منطقه جیرفت، این قارچ از خیار، توت فرنگی، فلفل، بادمجان، و گوجه فرنگی جداسازی و شناسایی گردید
سبزیجات گلخانه ای
مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی جنوب استان کرمان
2821-188X
1
v.
1
no.
2018
1
8
https://ghv.areeo.ac.ir/article_117971_6e26b5208ada5dd031a97c8828daa309.pdf
ضرورت و اهمیت تولید محصولات سالم گلخانهای در ایران
محمد جواد
ارده
محقق/ موسسه گیاهپزشکی
author
عباس
نوروزی
استادیار آموزش در مرکز آموزش عالی امام خمینی؛ سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
author
text
article
2018
per
چکیدهامروزه اهمیت تولید محصولات سالم کشاورزی برای حفظ محیطزیست و سلامت جامعه کاملاً آشکار شده است. بطوریکه تلاشهای گستردهای برای توسعه تولید محصول سالم صورت میگیرد. در کشور ما تولید محصولات سالم گلخانهای (به لحاظ خطر باقیمانده سموم و کودهای شیمیایی) از اهمیت بالایی برخوردار است. بهعلاوه به لحاظ صرفهجویی در مصرف آب در کنار بازار صادراتی نسبتاً مناسب، تولید این محصولات را توجیهپذیر میسازد. افراد مختلفی در تولید محصولات گلخانهای سالم نقش ایفا میکنند، که لازم است هر گروه بهطور مناسب وظیفه خود را به انجام برسانند. لذا در این مقاله به اهمیت و نقش متصدیان تولید این محصولات در توسعه و ترویج هر چه بیشتر چرخه تولید محصولات سالم پرداخته شده است. در این راستا نقش مدیران با سیاستگذاری (بهویژه درزمینهٔ بسترسازی)، محققین با پاسخگویی به نیاز تولیدکنندگان، کشاورزان با بهکارگیری توصیههای کاربردی در جهت تولید پایدار محصولات سالم و سرانجام مصرفکنندگان با تهیه و استفاده از محصولات سالم میتوانند در موفقیت این برنامهها مؤثر باشند.
سبزیجات گلخانه ای
مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی جنوب استان کرمان
2821-188X
1
v.
1
no.
2018
9
16
https://ghv.areeo.ac.ir/article_117972_72766d18dfeb1fbd04a6222c20d9b429.pdf
بررسی اثر رقم و تراکم کشت بر صفات کمی و کیفی ارقام کاهو پیچ در شرایط گلخانه
سیب گل
خوشکام
مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی جنوب استان کرمان
author
text
article
2018
per
استفاده از ارقام مناسب همراه با فواصل کشت مطلوب در کشتهای گلخانهای یکی از عوامل بسیار مؤثر در بهبود عملکرد و افزایش راندمان تولید گلخانه های تولید محصولات سبزی و صیفی است. بهمنظور بررسی اثر رقم و تراکم کشت بر صفات کمی و کیفی کاهو پیچ، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. ارقام شامل "گریت لایک 118"، "دنور " و "نای نر" در سه تراکم به تعداد 6/6، 8 و 10 بوته در مترمربع (فواصل 20، 25 و 30 سانتیمتر روی ردیف و روی پشتههایی به عرض 160 سانتیمتر و چهار خط کشت بهصورت زیگزاگ کشت شدند. فاصله ردیفها از هم 40 سانتیمتر در نظر گرفته شد. در آماربرداریها صفاتی نظیر ارتفاع گیاه، تعداد برگ در بوته، وزن هد(سر)، عملکرد کرت و عملکرد کل مورد تجزیه قرار گرفت. نتایج نشان داد که گرچه برخی از پارامترها مانند وزن سر و ارتفاع گیاه روی ردیف 30 و 25 سانتیمتر بیشتر از فاصله روی ردیف 20 سانتیمتر بود، اما در عمل با توجه به افزایش تعداد بوته در هکتار و تأثیر آن بر عملکرد کل بیشترین میزان عملکرد کل در فاصله کشت 20 سانتیمتر به دست آمد. همچنین در مقایسه سه رقم کاهوی کشت شده در این آزمایش، رقم گریت لایک 118 بالاترین عملکرد و بهترین نتایج را در بین صفات مورداندازهگیری به لحاظ بازارپسندی به خود اختصاص داد و بهعنوان بهترین رقم برای کشت در شرایط گلخانه به عنوان کاهو پیچ گلخانه ای معرفی شد.
سبزیجات گلخانه ای
مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی جنوب استان کرمان
2821-188X
1
v.
1
no.
2018
17
24
https://ghv.areeo.ac.ir/article_117973_977c6bb47b52cf4c7bbdf3d31560284e.pdf
کنه سیکلامن Phytonemus pallidus (Banks) (Acari, Tarsonemidae) آفت جدید گلخانههای توت فرنگی جنوب استان کرمان
پیمان
نامور
بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی جنوب کرمتن، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی
author
text
article
2018
per
کنه سیکلامن Phytonemus pallidus یکی از آفات بسیار مهم تعداد زیادی از محصولات گلخانهای، زینتی و زراعی است، که به تازگی در استانهای کردستان و جنوب کرمان از مزارع و گلخانههای توت فرنگی مشاهده و گزارش شده است. طی سال زراعی 96 - 1395 این آفت به سرعت در بیشتر گلخانههای توت فرنگی جیرفت گسترش یافته و خسارت قابل توجهی به بار آورده است. این آفت کنه کوچکی است که در مرحله بلوغ به طول حدود 25/0 میلیمتر، متمایل به زرد و در مراحل نابالغ به طول حدود 1/0 میلیمتر و به رنگ سفید مات است. این کنه سازگار با شرایط رطوبت بالا و دمای متعادل بوده، به خصوص آفت خزانههای توت فرنگی و کشتهای پاییزه محسوب میشود و به برگ، گل و میوه توت فرنگی خسارت میزند. بدشکلی، پیچیدگی، برنزه و قهوهای شدن برگها، کوتولگی بوتهها و از بین رفتن گلها و میوهها از علائم خسارت این آفت است. با توجه به انتقال این آفت از طریق نشاهای آلوده، استفاده از نشای سالم، ضد عفونی نشاها و استولونها با آب گرم و کاربرد کنهکشهایی نظیر آبامکتین و پیریدابن با حجم محلول بالا از مهمترین روشهای کنترل خسارت این آفت میباشند.
سبزیجات گلخانه ای
مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی جنوب استان کرمان
2821-188X
1
v.
1
no.
2018
25
32
https://ghv.areeo.ac.ir/article_117974_e07f06ae4d1c7eee3184fc3e2d5989de.pdf
کنترل شب پره مینوز گوجه فرنگی با استفاده از سموم شیمیایی و حشرات مفید
صدیقه
اشتری
عضو هیات علمی ، بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،
author
text
article
2018
per
چکیدهگوجه فرنگی یکی از محصولات مهم گلخانههای کشور میباشد و نقش مهمی در اقتصاد گلخانهداران ایفا می کند. یکی از عوامل مهم محدود کننده تولید این محصول، آفت شب پره مینوز گوجه فرنگی است که اخیرا وارد کشور شده است. یکی از متداولترین روش های کنترل این آفت، کنترل شیمیایی می باشد. که به دلیل نحوه تغذیه لاروها چندان موفق نبوده است. لذا با توجه به تازه خوری گوجه فرنگی لازم است از سموم کم خطر در کنار عوامل کنترل بیولوژیک استفاده شود. امامکتین بنزوات، اسپینوساد، ایندوکساکارب و فلوبندیامید سموم رایجی هستند که در گلخانهها جهت کنترل این آفت استفاده می-شوند. با توجه به اینکه این آفت قدرت تولید مثلی بالایی داشته و در برابر سموم مقاوم میشود لذا با انتخاب یک حشرهکش مناسب و کم دوام و کاربرد صحیح دشمنان طبیعی موثر مانند زنبورهای پارازیتوئید تخم تریکوگراما، میتوان شب پره مینوز گوجه فرنگی را کنترل نمود و عملکرد محصول را افزایش داد.
سبزیجات گلخانه ای
مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی جنوب استان کرمان
2821-188X
1
v.
1
no.
2018
33
39
https://ghv.areeo.ac.ir/article_117975_bf50652f32bd4597b521928631b98647.pdf
عوامل ایجاد فساد و راهکارهای کاهش ضایعات پس از برداشت در محصولات گلخانهای
سیب گل
خوشکام
مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی جنوب استان کرمان
author
text
article
2018
per
امروزه افزایش عمر انبارمانی محصولات گلخانه ای باهدف کاهش ضایعات پس از برداشت، یکی از چالشهای بخش کشاورزی محسوب میشود. طول عمر کوتاه این محصولات، به دلیل سرعت تنفس بالا عامل محدودکننده مهمی در حفظ و ماندگاری بیشتر آنهاست. ضایعات پس از برداشت این محصولات به دلیل آسیبهای مکانیکی، فیزیولوژیکی و محیطی و فساد آنها بهوسیله عوامل میکروبی و بیولوژیکی بروز میکند. فساد پس از برداشت بهشدت تحت تأثیر عملیات قبل و پس از برداشت محصول نظیر مدیریت تغذیه، نحوه برداشت و زمان برداشت، آسیبهای مکانیکی، فیزیولوژیکی، محیطی و عوامل میکروبی و بیولوژیکی قرار دارد. مدیریت قبل از برداشت، برداشت صحیح محصول، دما، رطوبت، اتمسفر، نوع و جنس ظرف بستهبندی از عوامل مؤثر بر کاهش ضایعات و افزایش ماندگاری سبزیها بشمار میآیند. بستهبندی مناسب از طریق کنترل عوامل ایجاد فساد در محصول، سبب افزایش انبارمانی و ماندگاری محصول تا زمان مصرف میشود. در این مقاله تلاش شده است تا با معرفی عوامل ایجاد فساد قبل و بعد از برداشت، راهکارهایی جهت کاهش ضایعات و افزایش ماندگاری محصولات گلخانهای ارائه گردد.
سبزیجات گلخانه ای
مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی جنوب استان کرمان
2821-188X
1
v.
1
no.
2018
41
52
https://ghv.areeo.ac.ir/article_117976_fc7da64f135463d99f2216a38f2f8e16.pdf