بیماری پوسیدگی فوزاریومی ریشه و ساقه خیار گلخانه‌ای و مدیریت کنترل آن

نوع مقاله : علمی_ترویجی

نویسنده

بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی جنوب استان کرمان

چکیده

خیار گلخانه‌ای یک محصول با اهمیت اقتصادی بالا در بسیاری از کشورهای دنیا از جمله ایران است. بیماری پوسیدگی ریشه و ساقه خیار ناشی از قارچ Fusarium oxysporum f. sp. radicis- cucumerinum یکی از بیماری‌های مهم و محدودکننده کشت خیار در دنیا و برخی مناطق ایران می‌باشد. علائم بیماری در طول مراحل رشدی گیاه ممکن است ظاهر شود. در گیاهان جوان در گلخانه ابتدا علائمی با رنگ پریدگی برگ‌ها و افتادگی دم برگ‌ها ظاهر می‌شود که با پیشرفت بیماری، نوار های زرد تا نارنجی‌رنگ روی طوقه و ساقه ایجاد نموده، اغلب این نوار تا انتهای ساقه بوته آلوده کشیده می‌شوند، و اسپورهای قارچ به‌وضوح در این ناحیه قابل‌مشاهده است. علائم پوسیدگی شدید ریشه، ساقه و ترک خوردن ناحیه طوقه به راحتی قابل مشاهده است. با توجه با ماهیت خاکزی بودن عامل بیماری، کنترل آن تا حدودی دشوار است. کاربرد مدیریت تلفیقی می‌تواند خسارت بیماری را کاهش دهد. ضدعفونی بذر، آفتاب دهی اصولی خاک گلخانه، تغذیه مناسب، کاهش رطوبت، محلول‌پاشی با سالیسیلیک اسید به‌منظور القای مقاومت، کنترل بیولوژیک با جدایه های غیر بیماری‌زای F. oxysporum، کشت مخلوط با گیاهان دارای خاصیت آللوپاتی مانند کاهو، پیوند ارقام تجاری هیبرید خیار گلخانه‌ای روی پایه‌های کدو می‌تواند به‌عنوان راه‌کار های مناسب برای کنترل پوسیدگی ساقه و ریشه مورد استفاده قرار گیرد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات