اثر گرده‌افشانی مصنوعی در بهبود کیفیت محصول گوجه‌فرنگی در کشت‌های گلخانه‌ای

نوع مقاله : علمی_ترویجی

نویسنده

مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی جنوب استان کرمان

چکیده

با وجود سطح وسیع زیر کشت انواع محصولات گلخانه‌ای در جنوب کرمان توجه به نحوه گرده‌افشانی آن‌ها از اهمیت زیادی برخوردار است. گیاه گوجه‌فرنگی یکی از محصولات مهم گلخانه‌ای در جنوب کرمان است که 5/14 هکتار از سطح زیر کشت گلخانه‌های منطقه را به خود اختصاص داده است. میزان تولید محصول در گلخانه‌های منطقه جنوب کرمان تقریباً 2200 تن بوده که می‌تواند بسیار و با کیفیت‌تر از آنچه اکنون تولید می‌شود، باشد. چرا که افزایش عملکرد و خواص فیزیکی و شیمیایی میوه گوجه‌فرنگی، متکی به گرده‌افشانی کافی در آن است. گوجه‌فرنگی گیاهی خودگشن است که در طبیعت بدون نیاز به دخالت انسان گرده‌افشانی خود را با باد و یا حشرات انجام می‌دهد. در فضای گلخانه هیچ‌گونه عامل محرکی برای تلقیح وجود ندارد. بنابراین کاشت این گیاه در گلخانه، گرده‌افشانی آن را دچار مشکل می‌نماید. به‌کارگیری روش‌های مختلف گرده‌افشانی مصنوعی می‌تواند برای تشکیل میوه مناسب و افزایش عملکرد در محیط‌های بسته مفید واقع شود. جهت افزایش درصد تشکیل میوه همراه با بهبود خصوصیات کمی و کیفی آن، استفاده از کندوی زنبور مخصوص گرده‌افشانی در گلخانه به‌ازای هر 3000- 1000 مترمربع یک کلنی پیشنهاد می شود
 

تازه های تحقیق

 

 

کلیدواژه‌ها