آشنایی با برخی از بسترهای جدید در سیستم کشت بدون خاک فلفل دلمه ای

نوع مقاله : علمی_ترویجی

نویسندگان

1 پژوهشگر علوم باغبانی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس

2 بازنشسته دانشیار مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس

3 استادیار بخش اقتصادی و اجتماعی مرکز تحقیقات و اموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس

4 کارشناس گلخانه سازمان نظام مهندسی کشاورزی استان اصفهان

5 کارشناس گلخانه. سازمان جهاد کشاورزی فارس

چکیده

تغییر الگوی کشت سبزی و صیفی از فضای باز به داخل گلخانه‌ها، به‌منظور کاهش مصرف آب در کشور از اولویت‌های مهم وزارت جهاد کشاورزی محسوب می‌شود و در این راستا سیستم کشت بدون خاک یکی از راهکارهای مهم کاهش مصرف آب در توسعه گلخانه‌ها می باشد. با توجه به هزینه‌ی بالای کوکوپیت و پرلیت به عنوان بستر در کشت-های بدون خاک، ترکیب‌های مختلف بستر کاشت (70 درصد کوکوپیت + 30 درصد پرلایت (شاهد)، 50 درصد تفاله شیرین بیان+ 50 درصد سبوس، 25 درصد تفاله شیرین بیان + 75 درصد سبوس، 75 درصد تفاله شیرین بیان + 25 درصد سبوس، 100 درصد سبوس، 100 درصد خاک اره، 100 درصد تفاله شیرین بیان، 50 درصد سبوس + 50 درصد خاک اره، 50 درصد سبوس+ 50 درصد کوکوپیت) مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که تفاوت معنی‌داری بین بسترهای کشت مورد مطالعه از نظر صفات کمی به استثنا تعداد میوه غیر بازارپسند و قطر میوه فلفل مشاهده شد. با این وجود صفات کیفی میوه تحت تاثیر معنی‌دار بسترهای مختلف قرار نگرفتند. بر اساس نتایج این پژوهش، در ترکیب سبوس خالص(100%) و شیرین بیان خالص (100%) ویژگی‌های مختلف فلفل کاهش یافت و سودمندترین تیمار از نظر اقتصادی در تولید فلفل دلمه‌ای تیمار سبوس 50% + خاک اره 50% بود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات