بخش گیاهپزشکی ، مرکز تحقیقات وآموزش کشاورزی و منابع طبیعی کهگیلویه و بویر احمد
چکیده
حفاظت از محصولات گلخانهای از جمله سبزیجات در برابر خسارت حشرات آفت یکی از چالشهای گلخانه-داران است. در بسیاری از مواقع برای کنترل آفات از حشرهکشها و یا عوامل کنترل بیولوژیکی استفاده می-شود و اهمیت روشهای زراعی در گلخانهها کمتر مورد توجه قرار میگیرد. یکی از روشهای زراعی مهم، رعایت بهداشت است. اقدامات بهداشتی در گلخانه در راستای مدیریت آفات شامل مدیریت علفهای هرز داخل و اطراف گلخانه، دفع بقایای گیاهی و مدیریت جلبکهاست. علفهای هرز به عنوان میزبان جایگزین برای حشراتی مانند شتهها، سفیدبالکها، تریپس و کنههای گیاهی هستند، همچنین میتوانند انتقال ویروس-های گیاهی به سبزیجات گلخانهای را گسترش دهند. اقدامات بهداشتی جهت کاهش مشکلات مربوط به علفهای هرز شامل نصب موانع مانند استفاده از پارچه ژئوتکستایل در زیر نیمکتها و دفع علفهای هرز درون و اطراف محیط گلخانه است. بقایای گیاهی به عنوان منبعی برای تکثیر و بقای آفاتی مانند سفیدبالک و تریپس عمل میکنند. بنابراین، حذف بقایای گیاهی از داخل گلخانه و قرار دادن آنها در سطل زباله دارای درب محکم قبل از دفع، میتواند مشکلات ناشی از خسارت آفات را کاهش دهد. جلبکها زیستگاهی برای زاد و ولد برخی از مگسها و پشههای گلخانه از جمله پشه سیاه گلدان را فراهم میکنند. آبیاری و کوددهی بیش از حد گیاهان به رشد جلبکها کمک میکند. استفاده از مواد ضدعفونیکننده یا جلبککشها به کاهش تجمع جلبکها در گلخانه ها کمک میکند. بدیت ترتیب اقدامات بهداشتی در گلخانه علاوه بر جلوگیری از خسارت آفات و کاهش جمعیت، منجر به کاهش مصرف سموم حشرهکش نیز میگردد.