بررسی تولید علوفه سورگوم در گلخانه

نوع مقاله : علمی_ترویجی

نویسندگان

1 دانشار، مرکز ملی تحقیقات شوری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی

2 استادیار، مرکز ملی تحقیقات شوری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی

3 مرکز ملی تحقیقات شوری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی

4 مرکز ملی تخقیقات شوری

5 موسسه تحقیقات علوم دامی

6 مدیریت جهاد کشاورزی

چکیده

با توجه به کمبود علوفه در کشور و میزان واردات انواع نهاده‌های دامی مورد نیاز، استفاده از فضاهای خالی موجود مانند گلخانه‌ها به‌منظور تولید علوفه ممکن است بتواند به عنوان یک راهکار در نظر گرفته شود. علاوه بر این، در گلخانه‌هایی که به دلایل مختلف از جمله شوری آب آبیاری، مدیریت نامناسب تولید، شیوع بیماری‌ها و تجمع عناصر غذایی، تولید محصولات رایج گلخانه‌ای اقتصادی نیست، بتوان کشت علوفه را در تناوب زراعی وارد نمود. هدف از این مطالعه بررسی میزان عملکرد و ارزش غذایی سورگوم علوفه‌ای در شرایط گلخانه بود. آزمایش در یک گلخانه با پوشش پلاستیکی و در منطقه فهرج یزد انجام شد. رقم سورگوم مورد استفاده اسپیدفید و تاریخ کاشت اردیبهشت ماه سال 1400 بود. نتایج نشان داد که با احتساب مجموع شش چین انجام شده در شرایط گلخانه، میزان علوفه تر و خشک به ترتیب برابر با 650 و 117 تن در هکتار بود. بطورکلی در شرایط گلخانه این گیاه قادر است در طول یکسال در حدود 5 برابر بیشتر علوفه خشک در مقایسه با شرایط مزرعه تولید نماید. بررسی پارامترهای کیفیت علوفه سورگوم در شرایط گلخانه نیز نشان داد که میزان نشاسته، پروتئین خام، الیاف نامحلول در شوینده اسیدی و الیاف نامحلول در شوینده خنثی به ترتیب 38/13، 71/10، 83/30 و 25/56 درصد بود. با توجه به نتایج این مطالعه در زمان‌هایی که گلخانه‌های تولیدی به هر دلیلی تحت کاشت گیاهان رایج نمی‌باشند، می‌توانند به کاشت سورگوم برای تولید علوفه با کیفیت به ویژه در شرایط نیاز فوری به علوفه اختصاص یابند.

کلیدواژه‌ها

موضوعات