استفاده از نیترات کلسیم برای آماده سازی کوکوپیت در کشت محصولات گلخانه

نوع مقاله : علمی_ترویجی

نویسنده

گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، خوزستان

چکیده

استفاده از بسترهای کشت به عنوان جایگزین خاک یکی از روش های جدید در کشت و پرورش سبزی ها و سایر گیاهان باغبانی در گلخانه می باشد. اگرچه بسترهای کشت آلی و معدنی مختلفی برای کشت بدون خاک معرفی شده اند ولی کوکوپیت که از پوست میوه نارگیل تهیه می شود یکی از بهترین بسترهای کشت مورد استفاده در تولید نشا و کشت گیاهان باغبانی در گلخانه ها می باشد. با وجود مزایای زیاد کوکوپیت، برخی محدودیت ها در استفاده از کوکوپیت وجود دارد. وجود مقدار زیاد سدیم و پتاسیم در کوکوپیت که باعث شور شدن آن می شود و پایین بودن میزان عناصر مفید مانند کلسیم و نیتروژن یکی از محدودیت های کوکوپیت می باشد. اگرچه برای آماده سازی کوکوپیت، قبل از استفاده چندین بار شستشو با آب انجام می شود ولی شستشو با آب به تنهایی برای خارج کردن نمک ها و آماده سازی کوکوپیت کافی نمی باشد. کیفیت آب مورد استفاده برای شستشوی کوکوپیت و کیفیت نیترات کلسیم بر آماده سازی کوکوپیت تاثیر دارند. افزودن نیترات کلسیم به آب (5/2 گرم نیترات کلسیم برای هر لیتر) و خیساندن کوکوپیت به مدت 12 ساعت تا دو روز (بسته به حجم کوکوپیت) می تواند در بهبود کیفیت کوکوپیت موثر باشد. کیفیت نیترات کلسیم را بر اساس میزان حل شدن در آب می توان ارزیابی نمود. نیترات کلسیم علاوه بر افزایش سرعت خارج کردن نمک های سدیم و پتاسیم اضافی، موجب افزایش کلسیم و نیتروژن کوکوپیت شده و تاثیر محلول غذایی را افزایش می دهد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات