مرکز تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی و منابع طبیعی، گرگان، استان گلستان
چکیده
گوجه فرنگی یکی از محبوبترین و پرمصرفترین سبزی میوهای در سراسر جهان است. گوجـهفرنگـی در سـطح وسـیعی در گلخانه و در سیسـتمهـای هیدروپونیک کشت میشود. امروزه به دلیل رغبت مصرفکننده، کشت انواع ارقام چری و زیتونی در سیسـتم هـای هیـدروپونیک در حال افزایش است. با توجه به مصرف تازهخوری گوجهفرنگی زیتونی و اهمیت بسیار زیاد تولید محصول سالم با استفاده از فرآوردههای بیولوژیک، پژوهشی با هدف تعیین میزان اثر بخشی کاربرد کود حاوی عصارهی جلبک دریایی بر یک رقم گوجهفرنگی زیتونی 126-72 در سیستم کشت هیدروپونیک گلخانهای انجام شد. محلولپاشی کود حاوی عصارهی جلبک دریایی در 3 مرحله، دو هفته پس از انتقال نشا، تشکیل خوشهی اول و تشکیل خوشه سوم با غلظت دو درهزار انجام شد. در هر بار برداشت محصول، وزن میوهها، تعداد میوهی برداشت شده، قطر و طول میوهها، ضخامت پریکارپ میوه و میزان کل مواد جامد محلول (شاخص بریکس) اندازهگیری و یادداشت گردید. نتایج نشان داد که بوتههای تیمار شده با کود حاوی عصارهی جلبک دریایی حدود 44 درصد نسبت به بوتههای بدون محلولپاشی افزایش عملکرد داشتهاند. طبق نتایج، محلولپاشی بوتهها با عصاره جلبک دریایی میانگین وزن تکمیوه را حدود 36 درصد نسبت به عدم محلولپاشی افزایش داده است. همچنین میانگین قطر میوهها حدود 22 درصد به طور معنیدار افزایش یافت. کودهای حاوی عصاره جلبک دریایی به علت داشتن مقدار قابل توجهی از هورمونهای رشد و مواد مغذی، ضمن کاهش مصرف کودهای شیمیایی و آلودگیهای زیست محیطی، برای افزایش عملکرد در تولید گوجهفرنگی گلخانهای زیتونی مناسب هستند.