تأثیر دو محرک رشد باکتریایی بر عملکرد کمی و کیفی خیار گلخانه‌ای

نوع مقاله : علمی_ترویجی

نویسندگان

1 پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

2 موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

چکیده

افزایش عملکرد کمی و کیفی در گلخانه‌های تجاری ضمن حفظ سلامت محصول و محیط زیست از اهداف طرح‌های تحقیقاتی وزارت جهاد کشاورزی است. بنابراین، آشنایی گلخانه‌داران و کارشناسان ترویج با تاثیرات کودهای زیستی با پایه باکتریایی ضرورت دارد. پژوهش حاضر در یک گلخانه تجاری واقع در شهرستان نظرآباد استان البرز اجرا شد. تیمارها شامل بررسی تاثیر دو باکتری محرک رشد گیاه (P3-57 و 1119) روی ارقام داتیس و آلفرد خیار گلخانه‌ای بود که فروردین 1401 اعمال شد. نتایج نشان داد باکتری 1119 موجب افزایش عملکرد و کاهش مقدار نیترات در ارقام آلفرد و داتیس شد. همچنین از لحاظ تاثیرات کیفی نیز باکتری P3-57 توانست موجب کاهش علائم کنه و همچنین افزایش عطر و طعم میوه در هر دو رقم خیار گلخانه‌ای شود. ارزیابی بهره‌وری اقتصادی نیز نشان داد سود حاصل از تولید خیار داتیس تحت تاثیر باکتری 1119 نزدیک به 5015 میلیون ریال در هکتار شده است. به طور کلی، استفاده از کودهای زیستی با پایه باکتریایی با توجه به افزایش کمی و کیفی محصول می‌تواند در کنار هزینه اندکی که به تولید کننده وارد می‌کند، برای تولیدکنندگان سود خالص قابل تاملی فراهم نماید. همچنین از آنجا که نحوه استفاده از کودهای زیستی آسان بوده و هیچ باقیمانده شیمیایی را وارد محیط نمی‌کنند در راستای تولید محصول سالم، می‌تواند نقش بالایی در تامین بهداشت محیط و سلامت مصرف کننده داشته باشد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات