گروه گیاهپزشکی. مرکز تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی گیلان
چکیده
گلخانهها برای تولید محصولات مختلف کارایی بالایی دارند، با این حال شرایط گرم و مرطوب همراه با فراوانی غذا، همچنین عدم حضور دشمنان طبیعی در مقایسه با محیطهای طبیعی و مزارع سبب میشود، جمعیت آفات در گلخانهها با سرعت بیشتری افزایش یابد. از اینرو کشاورزان برای مبارزه و کنترل این آفات اغلب از ترکیبات شیمیایی با مقادیر بالا و در دفعات متعدد استفاده میکنند. گاهی به منظور پیشگیری از انواع آفات و بیماریها، چندین بار سمپاشی در طول یک فصل کشت انجام میگیرد. از سوی دیگر عدم توجه کافی به رعایت دوره پیش برداشت ( دوره کارنس) و امکان ورود محصولات کشاورزی بهویژه میوه و سبزیجات تازه گلخانهای به بازار در مدت زمان کوتاهی بعد از سمپاشی، منجـر به باقیماندن سموم در مقادیر بـالاتر از حـد مجاز میشود، که اثرات خطرناک جبران ناپذیری بر سلامت مصرفکنندگان دارد. در این راستا کاهش میزان ترکیبات شیمیایی مصرفی در تولید محصولات گلخانهای بیش از پیش اهمیت پیدا میکند و در این مقاله به راهکارهای کاهش مصرف آفتکشها شامل پایش و ردیابی آفات، حفظ بهداشت گلخانه، افزایش آگاهی کشاورزان، شناسایی آفات، عدم انجام سمپاشی تقویمی، کشت ارقام مقاوم، انتخاب مناسب رقم نشاء و بذر سالم، استفاده از عوامل کنترل بیولوژیک و در نهایت اعمال روشهای مدیریت تلفیقی آفات در گلخانهها پرداخته شده است، که رعایت روشهای ارائه شده، سبب تولید محصول سالم میشود.