1
مسئول آزمایشگاه حلزونها و راب های خسارتزای کشاورزی
2
هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی مازندران
3
بخش آفتکشها، موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور
چکیده
راب گلخانه یکی از مهمترین آفات سبزیجات گلخانهای در دنیا است که در صورت عدم کنترل، در حدود 70 تا 90 درصد خسارت به این محصولات وارد مینماید. خسارت این آفت بهخصوص در فصول بهار و پاییز با تغذیه از برگ، گل، بذور سبزیجات برگی و ایجاد خوردگی روی برگها در گلخانههای شمال کشور نمایان میشود. با توجه به مشکلات زیستمحیطی ناشی از بکارگیری رابکشهای شیمیایی از جمله احتمال آلودگی آبهای زیرزمینی و کاهش امنیت غذایی، یافتن جایگزینهای مناسب برای این ترکیبات از اولویتهای اصلی در مدیریت رابهای مضر میباشد. در همین راستا، کارایی عصاره سیر فرموله شده توسط بخش تحقیقات آفتکشهای موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور روی راب گلخانه در گلخانههای کاهو مورد ارزیابی قرار گرفت. براساس نتایج آزمایشهای زیستسنجی، غلظت کشنده 50 درصد برای عصاره سیر برابر با 6/24 گرم بر لیتر برآورد شد. این ترکیب در شرایط گلخانه به مقدار دو برابر غلظت کشنده 50 درصد (2/49 گرم بر لیتر) روی رابهای با وزن تقریبی زیر یک گرم (بر اساس محدوده وزنی آزمایش شده) به طور قابل توجه باعث تلفات و کاهش تغذیه شده و تا 21 روز از کاربرد به طور تقریبی کارایی بیش از 70 درصد را موجب شده است. توصیه میشود که گیاه کاهو در مرحله اولیه رشدی که حساس به خسارت راب است با ترکیب عصاره سیر حفاظت شود تا شدت خسارت کاهش یابد.
احمدی, الهام, غلام زاده چیتگر, مولود, & حیدری علیزاده, بابک. (1402). کنترل راب گلخانه با استفاده از فرمولاسیون سیر روی کاهو. سبزیجات گلخانه ای, 6(2), 31-38.
MLA
الهام احمدی; مولود غلام زاده چیتگر; بابک حیدری علیزاده. "کنترل راب گلخانه با استفاده از فرمولاسیون سیر روی کاهو". سبزیجات گلخانه ای, 6, 2, 1402, 31-38.
HARVARD
احمدی, الهام, غلام زاده چیتگر, مولود, حیدری علیزاده, بابک. (1402). 'کنترل راب گلخانه با استفاده از فرمولاسیون سیر روی کاهو', سبزیجات گلخانه ای, 6(2), pp. 31-38.
VANCOUVER
احمدی, الهام, غلام زاده چیتگر, مولود, حیدری علیزاده, بابک. کنترل راب گلخانه با استفاده از فرمولاسیون سیر روی کاهو. سبزیجات گلخانه ای, 1402; 6(2): 31-38.