بررسی توسعه کشت های گلخانه ای در ایران (نقاط قوت، نقاط ضعف، فرصت ها و تهدیدها)

نوع مقاله : علمی_ترویجی

نویسندگان

1 عضو هیات علمی موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی

2 بخش تحقیقات مهندسی گلخانه، موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی

چکیده

آمارهای بین‌المللی نشان می‌دهند که تا سال 2050 جمعیت کره ‌زمین به حدود 10 میلیارد نفر می‌رسد که بخش عمدۀ آن در کشورهای در حال توسعه خواهد بود. جمعیت کنونی ایران نیز از 88 میلیون نفر عبور کرده است و طبق پیش بینی‌های انجام شده، جمعیت ایران در سال 2045 به بیش از 91 میلیون نفر خواهد رسید. این رشد جمعیت باعث خواهد شد تا نیاز به انرژی، آب، غذا و نیز تعامل با محیط‌زیست، در صدر اولویت‌های بشر در دهه‌های آینده باشند. به همین دلیل توجه دانشمندان به این سمت معطوف شده که کمبود غذا را با افزایش تولید محصول در واحد سطح و نیز با مصرف کمتر نهاده‌ها، به‌طور پایدار جبران کنند. معرفی و استفاده از ارقام پُرمحصول و خاص، استفاده از انواع کودها و سموم شیمیایی و نیز توسعه کشت‌های گلخانه‌ای، از جملۀ این راه‌کارها هستند. ایجاد گلخانه‌ برای تولید محصولات به‌عنوان یک روش تولید متفاوت با بهره‌وری بسیار زیاد، در سال‌های اخیر در دنیا، مورد توجه جدی قرارگرفته و در حال توسعه روزافزون است. موافقان توسعه گلخانه‌ها در ایران معتقدند که با توجه به گسترۀ ایران در محدودۀ عرض جغرافیایی 25 تا 40 درجه شمالی و شرایط متنوع اقلیمی موجود در آن، یکی از مناطق مناسب برای توسعه کشت‌های گلخانه‌ای در غرب آسیا است. در این مقاله به بررسی نقاط قوت، نقاط ضعف، فرصت‌ها و تهدیدهای توسعه کشت‌های گلخانه‌ای و تحلیل به روش سوات پرداخته شده و سپس استراتژی‌های مختلف تحلیل شده تا بهترین تصمیم‌ها در اختیار مدیران و ذینفعان قرار گیرد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات