معرفی بیماری قرنطینه‌‌ای چروکیدگی قهوه ای میوه گوجه ‌فرنگی (روگوز) گلخانه‌ای

نوع مقاله : علمی_ترویجی

نویسنده

بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گیلان

چکیده

گوجه‌فرنگی و فلفل 'گلخانه‌ای در معرض آلودگی‌های ویروسی قرار دارند. طی

یک دهه گذشـته ویروس‌های جدید یا ویروس‌هایی که پس از یک دوره زمانی دوباره مشاهده گردیدند، باعث ایجاد آلودگی شدید درگلخانه‌های گوجه‌فرنگی و فلفل شده‌اند. ویروس چروکیدگی قهوه ای میوه گوجه ‌فرنگی (روگوز) جزو مواردی است که در چند سال اخیر بدلیل عدم کنترل و دقت در قرنطینه خارجی وارد کشور گردید و در بسیاری از استان ها نیزگزارش شده است. گوجه‌فرنگی و فلفل میزبان‌های مهم و اقتصادی این ویروس هستند. لکه‌های زرد، قهوه‌ای یا سیاه و چروکیدگی های شدید روی میوه‌های گوجه‌فرنگی ظاهر می‌شوند. روی فلفل، آلودگی ویروسی منجر به چروکیدگی و ظاهر شدن لکه‌های زرد روی برگ‌ها همراه با توقف رشد بوته‌های جوان و نقاط کوچک زرد تا قهوه‌ای و لکه‌های قهوه‌ای و بافت مرده روی میوه‌ها می‌شود. این ویروس می‌تواند با بذر و نشاء آلوده و به آسانی از طریق تماس منتقل گردد. مدیریت بیماری بر اساس تلفیقی از چند روش شامل اقدامات بهداشتی (استفاده از بذر و نشاء سالم)، رعایت تناوب زراعی، ریشه‌کنی بوته های آلوده، ضدعفونی بذر، ضدعفونی شیمیایی گلخانه‌های آلوده و نیز جلوگیری از ورود بذر آلوده به کشور با کنترل مبادی ورودی و اتخاذ قوانین سختگیرانه. امکان پذیر است. اخیراً، ارقام گوجه‌فرنگی مقاوم به ویروس بنام HERZ تولید و معرفی شده اند.

کلیدواژه‌ها

موضوعات