معرفی بیماری قرنطینه‌ای پژمردگی باکتریایی کدوئیان

نوع مقاله : علمی_ترویجی

نویسندگان

1 بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمان، ایران

2 بخش تحقیقات گیاه‌پزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمان، ایران

چکیده

گیاهان خانواده کدوئیان به‌صورت فضای آزاد، زیر تونل‌های پلاستیکی کوتاه یا بلند و یا در شرایط گلخانه‌ای در بسیاری از کشورها و ازجمله در مناطق نیمه گرمسیری و معتدل کشت می‌شوند. بیماری پژمردگی باکتریایی، یکی از مهم‌ترین بیماری-های کدوئیان در دنیاست که در برخی کشورها باعث کاهش 80 درصدی محصول می‌شود. این بیمارگر دامنه میزبانی گسترده‌ای در خانواده کدوئیان دارد اما خیار، خربزه و کدو تنبل، حساس‌ترین میزبان‌ها هستند. نشانه‌های این بیماری به‌صورت پژمردگی ناگهانی یک یا تعدادی برگ و یا تمام گیاه مشاهده می‌شود. باکتری عامل بیماری در طبیعت توسط سوسک‌های نواری و خالدار خیار و از طریق تغذیه حشرات به گیاهان سالم منتقل می‌شود. بقاء عامل بیماری در گیاهان بیمار و یا در بدن حشره ناقل صورت می‌گیرد. مدیریت تلفیقی بیماری پژمردگی باکتریایی کدوئیان مبتنی بر پیشگیری، استفاده از ارقام مقاوم یا متحمل و مبارزه با حشره ناقل است. این بیماری تاکنون از ایران گزارش نشده اما در برخی کشورهای همسایه از اهمیت اقتصادی برخوردار است و لذا می تواند تهدیدی برای گیاهان زراعی و گلخانه ای خانواده کدوئیان بشمار آید.

کلیدواژه‌ها

موضوعات