مدیریت غیرشیمیایی علف‌های هرز در سبزیجات گلخانه‌ای

نوع مقاله : علمی_ترویجی

نویسندگان

1 مربی، گروه مهندسی کشاورزی، دانشگاه فنی و حرفه‌ای، تهران، ایران

2 مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی جنوب استان کرمان

چکیده

سبزیجات گلخانه‌ای دارای ارزش تجاری و تغذیه‌ای زیادی در زندگی ما هستند. اما این گیاهان اقتصادی به‌شدت نسبت به حضور علف‌های هرز واکنش نشان داده و عملکرد و کیفیت آن‌ها کاهش پیدا می‌کند. تخمین‌ها نشان داده‌اند علف‌های هرز قادر هستند که در شرایط گلخانه، عملکرد سبزیجات گلخانه‌ای را 45 تا 95 درصد کاهش دهند. علف‌های هرز به‌عنوان میزبان جایگزین برای حشراتی مانند شته‌ها، سفید بالک‌ها، تریپس‌ها و کنه‌های گیاهی و منابع پایداری برخی بیمارگرها ازجمله ویروس‌های گیاهی نیز به‌صورت غیرمستقیم به این محصولات ارزشمند خسارت وارد می‌کنند. پیشگیری، وجین دستی،کنترل مکانیکی، آفتاب دهی، مالچ، استفاده از شعله افکن (به‌صورت هدایت‌شده و بین ردیف‌ها یا قبل از کاشت) و کنترل شیمیایی روش‌هایی هستند که می‌توان از آن‌ها در کنترل علف‌های هرز در گلخانه بهره‌مند شد. بررسی‌ها گونه‌های علف‌های هرز در گلخانه حاکی از آن است که اهمیت خسارت علف‌های هرز پهن‌برگ نسبت به علف‌های هرز نازک برگ‌ و چندساله بیشتر است. به‌صورت کلی مهم‌ترین علف‌های هرز گلخانه شامل پهن‌برگ یک‌ساله 15 گونه، باریک برگ یک‌ساله 7 گونه و علف‌های هرز دائمی 9 گونه هستند که گیاه انگل گل جالیز نیز در گروه پهن‌برگ‌ها قرار دارد. تاکنون در کشور تنها یک علف‌کش با نام فلوآزیفوپ پی بوتیل (فوزیلید فورت) به میزان یک لیتر برای کنترل علف‌های هرز نازک برگ در گلخانه به ثبت رسیده است.

کلیدواژه‌ها

موضوعات