راهکارهای غیرشیمیایی کنترل آفات و بیماری‌ها جهت افزایش سلامت محصولات گلخانه‌ای

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 کارشناس تحقیقات زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان جنوبی، بیرجند، ایران

2 دانش آموخته دکتری فیزیولوژی گیاهان زراعی، دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد، ایران

چکیده

تولید غذای کافی، سالم به همراه حفظ سلامت محیط زیست، ضرورت بازنگری در سیستم‌های تولید کشاورزی سراسر جهان را دوچندان ساخته است. کشاورزی ارگانیک به عنوان یک سیستم کشاورزی جایگزین نه تنها به نگرانی‌های کیفیت محصولات و پایداری کشاورزی می‌پردازد، بلکه یک گزینه معیشت سودآور را نیز تضمین می‌کند. در این سیستم، در استفاده از کودهای مصنوعی، آفت‌کش‌ها و تنظیم کننده‌های رشد، یکسری محدودیت‌هایی وجود دارد. در حال حاضر، تقاضای زیادی نسبت به عرضه محصولات ارگانیک تایید شده، به ویژه سبزیجات، وجود دارد که قیمت بالایی دارند. سبزیجات منبع غنی از مواد معدنی، ویتامین‌ها، فیبرها و حاوی مقدار مناسبی از پروتئین‌ها و کربوهیدرات‌ها هستند. در سال‌های اخیر مصرف سبزیجات گلخانه‌ای که ارگانیک باشند، به دلیل محتوای غذایی بهتر آن، افزایش یافته و خطر بقایای مواد شیمیایی را که برای سلامتی مضر هستند، کاهش داده است. سبزیجات گلخانه‌ای در طی فصل زراعی تحت تاثیر تنش‌های زنده و برخی تنش‌های غیرزنده قرار می‌گیرند. تلفیق آگاهانه ابزار و روش‌ها، مهمترین راهبرد در مدیریت آفات و بیماری‌های سبزیجات گلخانه‌ای و تولید محصول سالم است. اجزای اصلی مورد استفاده در تولید محصولات گیاهی ارگانیک، شامل اندام‌های تکثیری گیاهی سالم، مدیریت خاک، تغذیه گیاه، ضدعفونی خاک، مدیریت محصول، آفات، بیماری و کنترل علف‌های هرز هستند. تمرکز این مقاله مروری بر روی این روش‌ها می‌باشد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات