گروه گیاهپزشکی. مرکز تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی گیلان
چکیده
برخی از تولیدکنندگان محصولات کشاورزی، استفاده ازآفتکشهای شیمیایی را به عنوان اولین راهکار برای کنترل آفات، در نظر میگیرند. این انتخاب، اغلب بدون در نظر گرفتن آثار مخرب و خطرناک باقیمانده آفتکشها، صورت میگیرد. بقایای آفتکشها کشاورزی، آثار نامطلوب بسیاری از جمله تهدید سلامت مصرفکنندگان و بروز انواع بیماریها از جمله سرطانهای مختلف، همچنین آلودگیهای محیط زیستی را در پی دارد. باقیمانده آفتکشها در مورد محصولات گلخانهای که اغلب مصرف تازهخوری دارند، اهمیت بیشتری پیدا میکند. از طرفی با توجه به شرایط مناسب گلخانه برای طغیان و افزایش جمعیت آفات به دلیل فراهم بودن غذای کافی، دما و رطوبت مناسب، همچنین محصور بودن فضای گلخانه که اجازه ورود دشمنان طبیعی وجود ندارد، میزان مصرف آفتکشها اغلب بیشتر از مزرعه است، از این رو احتمال وجود بقایای آفتکشها در محصولات گلخانهای افزایش مییابد. آگاهی از آثار نامطلوب آفتکشها و روشهای کاهش باقیمانده آفتکشها توسط تولیدکنندگان و مصرفکنندگان محصولات گلخانهای میتواند نقش قابل توجهی در کاهش مخاطرات داشته باشد. از این رو در این مقاله به راهکارهایی نظیر رعایت دوره پیشبرداشت، استفاده از آفتکشها زیستی، مدیریت تلفیقی آفات، شستشو، حرارت دادن و بلانچ کردن محصولات گلخانهای پرداخته میشود تا محصولی سالم که میزان باقیمانده آفتکشها در آنها کمتر از بیشینه مجاز (MRL) باشد، تولید و مصرف شود.