پایش میزان نیترات (NO3) توت‌فرنگی در گلخانه های منطقه جیرفت

نوع مقاله : مقاله ترویجی

نویسندگان

1 بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی جنوب استان کرمان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، جیرفت، ایران

2 بخش تحقیقات خاک و آب مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی جنوب استان کرمان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، جیرفت، ایران

3 استادیار بخش تحقیقات زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی جنوب استان کرمانسازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، جیرفت، ایران

چکیده

امروزه مشکل آلودگی نیترات یکی از مهم‌ترین مسائل کیفیت آب و مواد غذایی در بسیاری از مناطق دنیا به شمار می‌رود. وجود نیتریت و نیترات در مواد غذایی و اثر سوء آن‌ها بر سلامتی موضوعی است که امروزه همچنان روی آن مباحثه وجود دارد. در همین راستا، به‌منظور ارزیابی میزان نیترات محصول توت‌فرنگی گلخانه‌ای در منطقه جیرفت، در کل دوره برداشت میوه و به‌صورت ماهانه از آبان تا فروردین نمونه‌برداری تصادفی از میوه دو گروه گلخانه رایج (پیشرو و معمولی) از 5 نقطه مختلف در منطقه جیرفت انجام شد. نتایج نشان داد متوسط کل نیترات به‌دست‌آمده در وزن‌تر میوه توت‌فرنگی (94/99 میلی‌گرم در کیلو‌گرم) و کمتر از حد مجاز بین‌المللی (200 میلی‌گرم در کیلو‌گرم) بود. باوجودآنکه ازلحاظ آماری تفاوت معنی‌داری در میزان نیترات در گلخانه‌های پیشرو و معمولی مشاهده نشد اما در گلخانه‌های پیشرو میزان نیترات تجمع یافته کمتر از گلخانه‌های معمولی بود. همچنین میزان نیترات تحت تأثیر زمان برداشت میوه قرارگرفته و میوه‌های برداشت‌شده در زمستان نیترات بیشتری نسبت به سایر زمان‌ها داشتند. ارزیابی گلخانه‌های با سطح پایین‌تر نیترات در میوه نشان داد که در این گلخانه‌ها مصرف کودهای مرغی به میزان بهینه20 تن در هکتار در زمان آماده‌سازی بستر کشت و مصرف متعادل کودهای شیمیایی (مصرف کود‌های تأمین‌کننده نیتروژن، فسفر، پتاسیم، سایر عناصر ماکرو و ریزمغذی‌های موردنیاز گیاه) می‌تواند دلیل اصلی کاهش تجمع بیش‌ازحد نیترات در میوه باشد.
 
 

تازه های تحقیق

 

 
 

کلیدواژه‌ها