کنترل بید گوجه‌فرنگی با استفاده از باکتری Bacillus thuringiensis و نماتد بیمارگر حشرات

نوع مقاله : علمی_ترویجی

نویسندگان

1 عضو هیات علمی رسمی موسسه تحقیقات گیاهپزشکی

2 عضو هیات علمی و معاون بخش تحقیقات کنترل بیولوژیک

چکیده

بید گوجه‏‌فرنگی یکی از آفات مهم و اقتصادی گوجه ‏‏فرنگی است که لاروهای آن با تغذیه از برگ، ساقه و میوه خسارت قابل‌توجهی به محصول وارد می‌آورند. به دلیل خطرات سموم شیمیایی در محیط ‏زیست و همچنین ایجاد مقاومت در این آفت، لازم است راه‌های جایگزین کنترل این آفت که در صورت طغیان قادر است تا 100 درصد محصول را از بین ببرد جستجو شود. در همین راستا، تاثیر عوامل کنترل کننده زیستی از جمله نماتد بیمارگر حشرات گونه Steinernema feltiae و باکتری B. thuringiensis روی سنین مختلف لارو بید گوجه‌فرنگی در شرایط گلدانی مورد بررسی قرار گرفت. نماتد با غلظت 1124 عدد لارو سن سوم در هر میلی‌لیتر آب و باکتری با غلظت 5/2 میلی‌لیتر در هر لیترآب ( 5/2 در هزار) در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که هر دو عامل کنترل زیستی نقش موثر در از بین بردن آفت بید گوجه‌فرنگی داشتند. مقایسه‌ی دو عامل با هم نیز، نشان داد که، میانگین تلفات سنین مختلف لارو بید گوجه‌فرنگی تحت تاثیر نماتد 5/77 درصد و تحت تاثیر باکتری 40 درصد در مقایسه با تیمار شاهد بوده است. بنابراین نماتد حدود دو برابر بیشتر از باکتری در میزان مرگ و میر آفت بید گوجه‌فرنگی نقش داشته است.

کلیدواژه‌ها

موضوعات