راهنمای تشخیص و تمایز بیماری‌های مهم خیار گلخانه‌ای

نوع مقاله : علمی_ترویجی

نویسنده

بخش تحقیقات گیاه پزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی جنوب استان کرمان، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، جیرفت، ایران

چکیده

مرگ گیاهچه، بوته میری، پوسیدگی طوقه و ریشه، لکه برگی‌ها، سفیدک‌های داخلی و سطحی، پوسیدگی‌های میوه و ساقه و ریشه‌گرهی از مهم‌ترین و رایج‌ترین بیماری‌های خیار گلخانه‌ای در نقاط مختلف کشور محسوب می‌شوند. که بسته به مکان جغرافیایی، زمان و نحوه کشت، مدیریت شرایط محیطی، بیمارگر و حساسیت رقم در طول فصل زراعی ظهور و گسترش پیدا می‌کنند. شناسایی و تمایز این بیماری‌ها از یکدیگر و از تنش‌های غیرزنده، اولین گام در پیشگیری و مدیریت موفق بیماری‌های خیار گلخانه‌ای است. اگرچه شناسایی دقیق عامل بیماری مستلزم بررسی‌های آزمایشگاهی و میکروسکوپی است، اما تجمیع داده‌های حاصل از بازدید میدانی شامل زمان ظهور و نحوه پراکنش بیماری در گلخانه، حساسیت اندام‌های مختلف گیاه و هم‌چنین تشریح نشانه‌های اختصاصی و افتراقی بیماری برای تشخیص سریع و اولیه تعدادی از بیماری‌ها توسط کشاورزان کفایت می‌کند. در این مقاله ضمن معرفی بیماری‌های مهم و رایج خیار گلخانه‌ای، اطلاعات لازم برای شناسایی و تمایز بیماری‌های بر اساس داده‌های میدانی و علائم ظاهری بیان می‌شود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات