تعیین حداقل اندازه اقتصادی واحدهای گلخانه ای سبزی و صیفی استان اصفهان

نوع مقاله : علمی_ترویجی

نویسندگان

1 عضو هیات علمی، بخش تحقیقات اقتصادی، اجتماعی و ترویج کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات،

2 محقق بخش تحقیقات اقتصادی، اجتماعی و ترویج کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان، سازمان تحقیقات،

چکیده

یکی از مهمترین مسایل‌برنامه ریزان در بخش کشاورزی، ارزیابی اقتصادی واحد تولیدی در هر منطقه با توجه مسایل اقتصادی حاکم بر آن منطقه است. هدف از انجام این پژوهش ارزیابی اقتصادی گلخانه‌های سبزی و صیفی (خیار و فلفل دلمه‌ای) استان اصفهان است. لذا در این پژوهش به منظور تعیین ارزیابی اقتصادی گلخانه‌ها ارزش افزوده یک متر مربع گلخانه محاسبه شده است. بنابراین محاسبه هزینه‌ها و درآمدها برای گلخانه‌های فلزی در 5 سطح گلخانه با مساحت‌های کمتر از 2000، 2000 تا 3000، 3000 تا 5000 ، 5000 تا 10000 و بیش از 10000 مترمربع مورد محاسبه قرار گرفته است. شاخص‌های ارزیابی اقتصادی علاوه بر شاخص نقطه سر به سر از دو شاخص عمده و مهم دیگر ارزیابی طرح‌ها یعنی دوره بازگشت سرمایه و نسبت فایده به هزینه نیز استفاده گردید. نتایج نشان می‌دهد که تفاوت زیادی در قیمت تمام شده محصولات تولیدی در نوع تولید و سطوح مختلف گلخانه وجود دارد. در گلخانه‌های تولید کننده خیار، گلخانه‌ها باید حداقل پنج هزار متر مربع مساحت داشته باشند تا دارای توجیه اقتصادی شوند. همچنین فلفل در مقایسه با خیار در گلخانه‌های کوچک تر نیز داری صرفه اقتصادی می‌باشد، بطوریکه حداقل مساحت مورد نیاز در گلخانه های تولید کننده فلفل، سه هزار متر مربع است.

کلیدواژه‌ها