مدیریت تلفیقی بیماری‌های گیاهی برای تولید سبزیجات گلخانه‌ای سالم

نوع مقاله : علمی_ترویجی

نویسنده

محقق

چکیده

هدف از کشت گلخانه‌ای، تولید خارج از فصل محصول، طولانی کردن دوره برداشت، حفاظت گیاه در برابر تغییر شرایط آب و هوایی، آفات و بیماری‌ها و درنهایت افزایش کمیت و کیفیت محصول است. خیار، گوجه‌فرنگی، بادمجان و انواع فلفل، از رایج‌ترین سبزیجاتی هستند که در نقاط مختلف دنیا و ازجمله ایران در شرایط گلخانه تولید می‌شوند. عوامل بیماری‌زای متعددی طی فصل زراعی به سبزیجات گلخانه‌ای خسارت می‌زنند. اقدامات ناآگاهانه، پراکنده، ناقص، نابهنگام و غیراصولی برای مهار بیماری‌های سبزیجات گلخانه‌ای، نه‌تنها تأثیر مطلوبی بر مدیریت بیماری‌ها ندارند، بلکه هزینه‌های تولید را افزایش داده و موجب استفاده مکرر سموم شیمیایی و در پی آن اثرات نامطلوب باقیمانده سموم بر محیط‌زیست و انسان می‌شوند. تلفیق آگاهانه ابزار و روش‌ها، مهم‌ترین راهبرد در مدیریت بیماری‌های گیاهان گلخانه‌ای است. در این مقاله دستورالعمل کاربردی مدیریت تلفیقی بیماری‌ها مشتمل بر رعایت شرایط استاندارد در زمان احداث گلخانه، آفتاب‌دهی خاک بستر کشت، تهیه بستر مناسب برای بذر یا نشاء، رعایت الگو و تاریخ مناسب کاشت، رعایت بهداشت گلخانه، کنترل شرایط محیطی درون گلخانه، آبیاری و تغذیه بهینه گیاه، استفاده از ترکیبات تجاری مهار زیستی و کاربرد منطقی سموم شیمیایی برای تولید سبزیجات گلخانه‌ای سالم و عاری از باقیمانده سموم شیمیایی ارائه‌شده است.

کلیدواژه‌ها