مدیریت تلفیقی آفت تریپس پیاز روی تره ایرانی با هدف تولید محصول سالم

نوع مقاله : علمی_ترویجی

نویسندگان

1 عضو هیات علمی مرکز تحقیقات مازندران، ساری

2 هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی مازندران

3 مدیر مسئول کلینیک آذربایجان،تبریز

4 مسئول اداره حفظ نباتات، تبریز، آذربایجان شرقی

چکیده

تره ایرانی به‌عنوان یکی از سبزی‌های برگی پرمصرف، در اکثر مناطق ایران ازجمله استان آذربایجان شرقی کشت می‌شود. تریپس پیاز یکی از آفات مهم تره بوده که با استقرار در پشت برگ‌ها و تغذیه از شیره گیاهی، لکه‌های نقره‌ای رنگ روی برگ ایجاد می‌کند. این آفت با صدمه به سطح سبز گیاه و کاهش فتوسنتز باعث رنگ‌پریدگی و در خسارت شدید پژمردگی گیاه می‌شود. صدمه این آفت کیفیت و بازدهی محصول را کاهش می‌دهد. به دلیل استفاده خوراکی از برگ‌های تره و لزوم عدم کاربرد سموم شیمیایی برای کنترل آفت، شناسایی و معرفی حشره‌کش‌های با منشأ گیاهی مؤثر علیه تریپس ضروری به نظر می‌رسد. در آزمایشی، کارایی دو حشره‌کش‌ گیاهی روی‌اگرو و پالیزین در فواصل زمانی 1، 3 و 7 روز پس از تیمار و نیز کارت چسبنده آبی‌رنگ در کاهش جمعیت تریپس پیاز ارزیابی شد. حشره‌کش‌های گیاهی روی‌اگرو (1 درهزار) و پالیزین (2 درهزار) در 7 روز پس از کاربرد، به ترتیب 71 و 7/82 درصد کارایی علیه تریپس پیاز نشان دادند. استفاده از اسید هیومیک (10 کیلوگرم درهکتار) در ابتدای رشد تره می‌تواند نقش مهمی در افزایش کیفیت محصول به همراه داشته باشد. همچنین تله‌های کارتی چسبنده آبی‌رنگ در کاهش جمعیت تریپس مؤثر است. درمجموع استفاده از روش‌های مذکور می‌تواند در مدیریت تلفیقی تریپس روی تره ایرانی و در نهایت تولید محصول سالم مورد استفاده قرار گیرند.

کلیدواژه‌ها

موضوعات