بررسی اثر هرس بوته بر ویژگی‌های عملکردی بادمجان در شرایط گلخانه

نوع مقاله : علمی_ترویجی

نویسنده

گروه علوم باغبانی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران

چکیده

هدف از کشت گلخانه‌ای، تولید خارج از فصل محصول، طولانی کردن دوره برداشت، حفاظت گیاه در برابر تغییر شرایط آب و هوایی، آفات و بیماری‌ها و در نهایت افزایش کمیت و کیفیت محصول است. بادمجان از رایج‌ترین سبزی‌هایی است که در نقاط مختلف دنیا و از جمله ایران در شرایط گلخانه‌‌ای تولید می‌شود. یکی از روش‌های به‌زراعی در کشت بادمجان، هرس کردن است. متعادل کردن وضعیت رویشی متناسب با مراحل نمو گیاه، تنها از طریق انجام عملیات هرس در گلخانه‌های بادمجان میسر می‌گردد. در این پژوهش، اثر سه روش اجرای هرس بوته (شامل هرس دو شاخه‌ای، سه شاخه‌ای و چهار شاخه‌ای در الگوی کشت تک ردیفه) بر عملکرد و اجزای عملکرد بادمجان در گلخانه مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت. صفات مورد ارزیابی عبارت‌ بودند از: تعداد چین‌برداری، تعداد میوه چهار چین اول، عملکرد چهار چین اول، تعداد کل میوه، عملکرد کل، درصد عملکرد زودرس و تعداد میوه در بوته. نتایج نشان داد که هرس سه شاخه‌ای و چهار شاخه‌ای سبب بهبود صفات مورد ارزیابی می‌شود. عملکرد کل در هرس سه‌ شاخه‌ای و چهار‌ شاخه‌ای به ترتیب ۲۸/۲ و ۴۷/۵ کیلوگرم افزایش یافت. همچنین تعداد میوه به‌طور میانگین در هرس سه شاخه‌ای و چهار شاخه‌ای به ترتیب ۱۷/۱۷ و ۵۰/۲۸ عدد افزایش یافت.

کلیدواژه‌ها

موضوعات