معرفی روش‏های مختلف محلول دهی غذایی به ریشه کاهو در سه شیوه کاشت هیدروپونیک ستونی، آئروپونیک ستونی و هیدرو- آئروپونیک ستونی ترکیبی

نوع مقاله : علمی_ترویجی

نویسندگان

1 استادیارگروه مکانیزاسیون کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمان

2 استاد، بخش مهندسی ماشینهای کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، ایران

3 استادیار گروه مهندسی زراعت دانشگاه آزاد اسلامی واحد بافت

چکیده

این تحقیق به منظور ساخت و ارزیابی سه سامانه کاشت هیدروپونیک ستونی، آئروپونیک و سامانه ترکیبی هیدرو- آئروپونیک ستونی انجام و جهت ارزیابی و مقایسه آن‏ها، تأثیر پنج نوع محلول‏دهی غذایی بر عملکرد کاهو رقم سیاهو Lactuca sativa cv .Siyahoo)) انجام شد. در این بررسی‌ دو عامل مهم مورد توجه قرار گرفتند. عامل اول نوع محلول‏دهی غذایی در سامانه‏ بود که شامل بارش محلول غذایی، پاشش با نازل دارای قطر 50 میکرون، پاشش با نازل دارای قطر 100 میکرون، بارش- پاشش با نازل 50 میکرون و بارش - پاشش با نازل 100 میکرون بود. عامل دوم زمان محلول‏دهی غذایی روی ریشه و به دو حالت 15 دقیقه پاشش محلول غذایی و 30 دقیقه عدم پاشش و 10 دقیقه پاشش محلول غذایی و 30 دقیقه عدم پاشش محلول غذایی روی ریشه گیاهان بود. نتایج نشان داد نوع محلول‏دهی غذایی و زمان محلول‏دهی غذایی بر ارتفاع گیاه، وزن تر و خشک اندام هوایی، وزن خشک ریشه و عملکرد سامانه‏ها تأثیرگذار بود، به نحوی که بیشترین ارتفاع بوته (9/39سانتی‏متر)، بیشترین وزن تر و خشک اندام هوایی (به ترتیب 680 و 68 گرم) و بیشترین عملکرد سامانه (6/15 کیلو‏گرم در سامانه) و همچنین کمترین وزن خشک ریشه (2/4 گرم) در سامانه ترکیبی هیدرو- آئروپونیک ستونی با نازل دارای قطر 50 میکرون و 15 دقیقه پاشش محلول غذایی و 30 دقیقه عدم پاشش به دست آمد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات